Sigaar review: Don Tomas Clasico Robusto

Sigaar review: Don Tomas Clasico Robusto

Enkele weken geleden bracht ik een bezoek aan de lokale sigarenhandelaar. Naast de bekende Montecristo, Cohiba en Balmoral stuiterde mijn ogen op de Don Tomas sigaren in opvallende gele tubes. Deze sigaar is te kopen aan een zeer scherpe prijs, namelijk €5 per stuk. En het is niet alleen voor de prijs waarom ik deze sigaar een 8/10 geef.

Overzicht

De Don Tomas Clasico Robusto is een handgerolde longfiller sigaar. De tabak filler komt uit zowel Honduras als Nicaragua, waarbij de binder en de wrapper alleen maar uit Honduras komen. Met een ring gauge van 50 en een lengte van ongeveer 135 mm is deze sigaar ideaal om na het eten nog lekker te genieten van de avond. Zelf deed ik er ongeveer 1u15/20 over om hem op te roken.

Smaken

De smaak zat gelijk goed. De eerste smaken hinten vooral naar peper, waardoor je direct de pikantere toets van deze sigaar merkt, met zelfs af en toe een frisse smaak. Je zou het bijna aan munt kunnen linken. Drogere tabak neemt het grootste deel van de nasmaak in beslag. De smaken zitten dus heel goed en wisselen elkaar goed af. Kortom, de smaak is zeer sterk aanwezig. De bittere smaak die ik bij mijn review van de Zino Classic al aanhaalde was bij deze Don Tomas gelukkig niet te merken.

De Don Tomas is iets sterker dan de gemiddelde sigaar. Als robusto kan deze sigaar voor een beginner wel tellen. Ik heb de sigaar gecombineerd met een Gin Tonic (Bombay Sapphire) wat naar mijn mening de best mogelijke keuze is van deze sigaar. De kruidige smaak van Gin is een perfecte aanvulling op de iets pikantere smaken van de Don Tomas.

Bouwkwaliteit

Dat deze sigaar een handgerolde longfiller is merk je direct aan de stevige constructie en het aroma van de sigaar. De luchtcirculatie zit helemaal goed. Je bepaalt zelf hoeveel rook je opneemt zonder het gevoel te hebben dat de sigaar “vast zit”.

De sigaar brandt mooi recht. Ik heb zelden een sigaar gezien waarbij de brandlijnen zo evenredig evolueren. De Don Tomas houdt ook zeer lang zijn as op. Ik heb maar 3x de as zelf moeten verwijderen. Je hebt ook nooit het gevoel dat er losse asdeeltjes van de sigaar vallen. De as zelf houdt dus ook sterk aan elkaar vast, en niet alleen aan de sigaar.

Enig nadeel dat ik wel kan meegeven is dat ik de sigaar vroeger dan verwacht moest uitdoven. Als je iets voorbij 3/4e van de sigaar komt wordt de rook net te warm.

Conclusie

De Don Tomas Clasico Robusto is zeker een aanrader. Gezien de zéér scherpe prijs van €5/stuk raad ik je aan gelijk enkele exemplaren aan te schaffen. Wat het helemaal perfect maakt, is dat je voor deze voordelige prijs ook nog eens een zeer smaakvolle sigaar krijgt. Pas wel op, als beginner kan deze sigaar net iets te sterk zijn. Rook je er een? Schenk dan ook direct een Gin Tonic in. You won’t regret it!

Don Tomas Clasico Robusto Tubes - Sigaren-blog.beDon Tomas Clasico Robusto - Sigaren-blog.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *