Uitgedroogde sigaren als vakantie souvenir, en nu?

Uitgedroogde sigaren als vakantie souvenir, en nu?

Mijn mede sigarenliefhebber zal mij wel begrijpen. Vrienden en familie gaan op reis en zijn zo vriendelijk om jou een souvenir mee te geven. Voor een sigarenliefhebber is er dan ook geen beter cadeau dan, jawel, sigaren.

Maar als de sigaren zijn aangekocht door iemand die daar maar weinig kennis over heeft, dan is de kans groot dat de sigaren al sterk uitgedroogd zijn voor je ze eindelijk in handen krijgt. Jammer, maar toch bedankt.

Geen paniek. Er is altijd de mogelijkheid om je sigaar “terug tot leven te brengen”. Al zal hij nooit terug 100% de originele smaken behouden. Maar, dat is natuurlijk nog altijd beter dan die leuke sigaren direct terug de vuilbak in te gooien.

Wat heb je nodig?

  1. Een grote plastiek zak
  2. Een kleine plastiek zak
  3. Een extra humidifier
Humidifier - sigaren-blog.be
Humidifier
Grote plastiek zak - sigaren-blog.be
Grote plastiek zak
Kleine plastiek zak - sigaren-blog.be
Kleine plastiek zak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het idee hierachter is dat je stapsgewijs de sigaren terug vochtiger gaat maken. Als je sigaren direct te vochtig probeert te maken, dan zetten ze veel te snel uit. Het gevolg hiervan is dat de wrapper scheurt en je sigaar de vuilbak in mag.

Stap 1

Plaats de sigaren met de humidifier in de grote zak. Je laat de sigaren dan voor ongeveer 1 week rusten. Zorg zeker dat de humidifier genoeg vocht bevat. Als je een extra hygrometer hebt, dan raad ik je aan om deze ook in de zak te plaatsen. Zo krijg je extra inzicht in de humiditeit.

Sigaren in grote plastiek zak - sigaren-blog.be
Sigaren in grote plastiek zak

Stap 2

Normaal moet je na 1 week al merken dat de sigaren terug wat zachter worden. Verwacht geen wonderen. Het doel van de grote zak was om de sigaren terug gewoon te laten worden aan de vochtigheid. In deze stap zal je pas echt het verschil beginnen te merken.

In deze stap ga je de sigaren van de grote zak in de kleine zak steken. Ik gebruik hiervoor de typische plastiek sigarentasjes die je vaak in de sigarenhandel krijgt.

Gezien deze zakken kleiner zijn, neemt de sigaar veel meer vocht op. Doordat je de sigaar in stap 1 al terug wat vocht hebt laten opnemen, verminder je in stap 2 sterk het risico op scheurtjes in de wrapper.

Kleine zak - sigaren-blog.be
Sigaren in een kleinere zak

 

 

 

 

 

 

 

Laat je sigaren terug minstens 1 week rusten. Doe dan terug de zak open en voel of de sigaar in orde is. Als alles in orde is, dan moet je de sigaar lichtjes kunnen indrukken en een zacht krakend geluid horen. Alles is natuurlijk afhankelijk van hoe jij graag jouw sigaren hebt. Eerder naar de vochtigere kant of liever ietsje droger.

Let wel: je sigaren zijn misschien wel terug op punt, maar ze zullen nooit dezelfde smaken hebben als oorspronkelijk verwacht. Doordat de sigaar uitdroogt, verdwijnen specifieke oliën, die niet terugkomen bij het bevochtigen van de sigaar. Enkel door de sigaar vochtig te houden (en dus nooit te laten uitdrogen) bewaar je de vochtigheid, en dus ook de originele smaken van de sigaar.

Als sigarenliefhebber is het altijd aan te raden dat je extra materiaal hebt. Dus een extra humidifier en hygrometer, bijvoorbeeld. Als je ooit last hebt met lage humiditeit in je humidor, dan komt een extra humidifier mooi van pas. Of in dit geval is zo’n extra humidifier zelfs essentieel om uitgedroogde sigaren terug tot leven te roepen. Neem nooit de humidifier die al in je humidor zit. Zonder die humidifier in je humidor gaan je sigaren gegarandeerd kapot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *